Radio Erewań nadaje ....
Pytanie do radia:
- Jaka jest różnica miedzy socjalizmem a kapitalizmem?
Odpowiedź:
- W kapitalizmie człowiek wyzyskuje człowieka, a w socjalizmie - na odwrót.

Mój Kaukaz smakuje kolendrą

Pierwszym moim skojarzeniem na myśl o kuchni narodów Kaukazu jest smak i zapach kolendry. Zioło to jest dodawane do bardzo wielu potraw, zdaniem niektórych nawet nadużywane. Kolendra jest tam tak popularna jak w Polsce natka pietruszki i koperek, często razem z tymi dwiema roślinami tworzy aromatyczne trio.
Salatka pomidorowo-ogórkowa z kolendrą Kolendra nadaje daniom indywidualny charakter i zmienia je nie do poznania. Tak się dzieje też z sałatką pomidorowo-ogórkową, daniem niezwykle popularnym i niemal zawsze obecnym na kaukaskim stole.

Oto składniki:
- chrupiący, świeży, pokrojony w kostki lub plastry ogórek,
- czerwone, soczyste i słodkie pomidory, pokrojone na niewielkie kawałki,
- posiekana młoda cebula,
- kilka rozdrobnionych gałązek natki pietruszki i kolendry.
Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.

W ten oto prosty sposób możemy delektować się odrobiną Kaukazu u nas w domu, która swym aromatem łechce zmysły i pobudza język do snucia opowieści z nie tak znowu odległych krain.



Czytaj również

Czurczchela – październikowy deser

Będąc w Gruzji trudno ich nie zauważyć są wszędzie: na bazarach, w sklepach czy też oblepiają kramy przydrożnych sprzedawców. Na początku turysta zastanawia się co to właściwie jest, podłużne, obłe w różnorodnej kolorystyce od jasnego brązu przez czerwień do ciemnego fioletu. więcej »
Baklażan z orzechami

Baklażan na przystawkę

Bakłażan z orzechami to bardzo popularna na Kaukazie wegetariańska przystawka. Jest ona w każdym domu przygotowywana w nieco inny sposób. Delikatny, duszony lub smażony bakłażan został w tej kompozycji napełniony całą gamą aromatów i smaków Kaukazu gdzie dominującą nutą jest smak orzecha natomiast nasiona granatu nadają daniu szczególnej egzotyki...
więcej »
Chinkali

Sztuka jedzenia chinkali

Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji. Na pierwszy rzut oka chinkali wydaje się być zwykłym pierożkiem zapieczętowanym w finezyjny „ogonek”. Potrawę tę jednak od zwykłych pierogów odróżnia coś jeszcze...
więcej »




























Zapraszam do komentowania...

Pseudonim:
Publikuj
Pozdrowienia z Kaukazu