Radio Erewań nadaje ....
Pytanie do radia:
- Czy prawdą jest, że Rosjanin musi znacznie dłużej pracować na samochód niż Amerykanin?
Odpowiedź:
- Amerykanie to rasiści, biją Murzynów.

Sztuka jedzenia chinkali

Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji. Na pierwszy rzut oka chinkali wydaje się być zwykłym pierożkiem zapieczętowanym w finezyjny „ogonek”. Potrawę tę jednak od zwykłych pierogów odróżnia coś jeszcze. Chinkali wypełnione są aromatycznym bulionem.
Chinkali
Oto jak należy przygotować chinkali.

Ciasto: Z mąki, jajka i osolonej wody wyrób ciasto jak na pierogi. Powinno być ono elastyczne, ale nie wilgotne. Następnie ciasto należy rozwałkować na cienki placek na opruszonej mąką stolnicy i wyciąć z niego krążki o średnicy 15-20 cm.

Farsz: Składniki posiekaj i wszystko razem wymieszaj. Do masy dodaj ciepłą wodę w ilości takiej jaką farsz wchłonie. Zamiast wody można dodać świeżo ugotowanego rosołu.

Przygotowanie:

Na wycięte krążki ciasta połóż po czubatej łyżce farszu.

Pierożek zlep w tzw. sakiewkę, sklejając ze sobą przeciwległe krańce cista. W ten sposób powstają fałdki i ogonek tak charakterystyczne dla chinkali. Mówi się że klasyczne chinkali powinny mięć po 33 fałdki. Pierożek musi być mocno zlepiony, aby z niego nic nie wypłynęło.

Chinkali gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie mieszając od czasu do czasu, aby się nie pozlepiały. Pierożki powinny być gotowane jeszcze przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię (zazwyczaj wypływają ogonkiem do dołu). W trakcie gotowania z nasączonego wodą surowego mięsa wydziela się aromatyczna esencja, która wypełnia pierożek.

Chinkali podaje się z mielonym czarnym pieprzem oraz opcjonalnie wódką/piwem.

Konsumpcja:

Kiedy danie jest już gotowe czas na konsumpcję. Jeśli chciałbyś zaimponować znajomym lub wywrzeć pozytywne wrażenie na przyszłej gruzińskiej teściowej ;) oto krótka instrukcja, która pozwoli Ci osiągnąć zamierzony efekt: Podobno dzięki jedzeniu chinkali usta Gruzinów i Gruzinek są niezwykle wyćwiczone co owocuje w trakcie długich pocałunków.



Czytaj również

Czurczchela – październikowy deser

Będąc w Gruzji trudno ich nie zauważyć są wszędzie: na bazarach, w sklepach czy też oblepiają kramy przydrożnych sprzedawców. Na początku turysta zastanawia się co to właściwie jest, podłużne, obłe w różnorodnej kolorystyce od jasnego brązu przez czerwień do ciemnego fioletu. więcej »
Baklażan z orzechami

Baklażan na przystawkę

Bakłażan z orzechami to bardzo popularna na Kaukazie wegetariańska przystawka. Jest ona w każdym domu przygotowywana w nieco inny sposób. Delikatny, duszony lub smażony bakłażan został w tej kompozycji napełniony całą gamą aromatów i smaków Kaukazu gdzie dominującą nutą jest smak orzecha natomiast nasiona granatu nadają daniu szczególnej egzotyki...
więcej »
Salatka z kolendrą

Mój Kaukaz smakuje kolendrą

Pierwszym moim skojarzeniem na myśl o kuchni narodów Kaukazu jest smak i zapach kolendry. Zioło to jest dodawane do bardzo wielu dań, zdaniem niektórych nawet nadużywane. Kolendra nadaje daniom indywidualny charter i zmienia je nie do poznania. Tak się dzieje też z sałatką pomidorowo-ogórkową, daniem niezwykle popularnym i zawsze obecnym na kaukaskim stole...
więcej »




























Zapraszam do komentowania...

Pseudonim:
Publikuj
Pozdrowienia z Kaukazu