Radio Erewań nadaje ....
Pytanie do radia:
- Czy to prawda, ze radzieckie łodzie podwodne maja rekord zanurzenia?
Odpowiedź:
- Tak, to prawda, Dwie ciągle jeszcze pozostają w zanurzeniu od 1957 roku.

Bakłażan na przystawkę

Bakłażan z orzechami to bardzo popularna na Kaukazie wegetariańska przystawka. Jest ona w każdym domu przygotowywana w nieco inny sposób. Delikatny, duszony lub smażony bakłażan został w tej kompozycji napełniony całą gamą aromatów i smaków Kaukazu gdzie dominującą nutą jest smak orzecha natomiast nasiona granatu nadają daniu szczególnej egzotyki.
bakłażan z orzechami


Składniki:

Przygotowanie:

Pokrój bakłażany wzdłuż na paski o grubości 0,5 cm. W celu usunięcia goryczy posól plastry bakłażana i odstaw na pół godziny, po czym przepłucz pod bieżącą wodą.

Bakłażana można przyrządzić na dwa możliwe sposoby:
- usmażyć plastry bakłażana na patelni lub grillu
lub
- udusić je w małej ilość wody. W tym przypadku należy zwrócić szczególną uwagę aby bakłażany się nie rozpadły po wyjęciu. Po wystygnięciu z uduszonych plastrów bakłażana powinien zostać wyciśnięty nadmiar wody za pomocą np. papierowego ręcznika.

Zmiel orzechy z kolendrą, pietruszką, czosnkiem oraz przyprawami na jednolitą pastę. Pastą tą następnie posmaruj z jednej strony plastry bakłażana. Całość następnie można złożyć na pół lub zwinąć w rulonik/koreczek i pokropić olejem powstałym w trakcie mielenia orzechów.

Danie należy podawać ozdobione nasionami granatu oraz kolendrą i pietruszką.

PP



Czytaj również

Czurczchela – październikowy deser

Będąc w Gruzji trudno ich nie zauważyć są wszędzie: na bazarach, w sklepach czy też oblepiają kramy przydrożnych sprzedawców. Na początku turysta zastanawia się co to właściwie jest, podłużne, obłe w różnorodnej kolorystyce od jasnego brązu przez czerwień do ciemnego fioletu. więcej »
Salatka z kolendrą

Mój Kaukaz smakuje kolendrą

Pierwszym moim skojarzeniem na myśl o kuchni narodów Kaukazu jest smak i zapach kolendry. Zioło to jest dodawane do bardzo wielu dań, zdaniem niektórych nawet nadużywane. Kolendra nadaje daniom indywidualny charter i zmienia je nie do poznania. Tak się dzieje też z sałatką pomidorowo-ogórkową, daniem niezwykle popularnym i zawsze obecnym na kaukaskim stole...
więcej »
Chinkali

Sztuka jedzenia chinkali

Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji. Na pierwszy rzut oka chinkali wydaje się być zwykłym pierożkiem zapieczętowanym w finezyjny „ogonek”. Potrawę tę jednak od zwykłych pierogów odróżnia coś jeszcze...
więcej »




























Zapraszam do komentowania...

Pseudonim:
Publikuj
  • gość
    0:32, 06/11/2013
    Bardzo smaczne, polecam!
Pozdrowienia z Kaukazu